Hoppa till sidans innehåll

Barn och Ungdom


 

Information om Barn & Ungdomsverksamhet

 

Idrott är en viktig del av uppväxten och på Hisingens Mk erbjuder vi en bred barn och ungdomsverksamhet. Vi försöker anpassa vår verksamhet efter utövaren och alla ska kunna vara med efter sina egna intressen och behov allt från den minsta åkaren från 3-4år till de större ungdomarna. Motocross är en fantastisk sport som går genom många åldrar och som ställer krav på att föräldrar och barn arbetar tillsammans för att få det att fungera.

 

I vår Crosskola lär vi ut grunden för att köra motocross på ett riktigt och säkert sätt. Vi går bland annat igenom körteknik som bromsa, stanna, position på cykel, hopp och kurvteknik.  Regler och varnings signaler som flaggor, tecken mm.

 

Någon gång under året försöker vi anorna en Guldhjälmsutbildning som riktar sig till Barn och föräldrar där de får tillsammans lära sig mer om idrotten.

 

 

 

Förväntningar förälder:

 

Minst en vårdnadshavare måste minst vara stödmedlem i klubben. Vid träning ska föräldrar vara delaktiga och hjälpa till. När barnen är på banan ska förälder vara flaggvakt. Vi ska stötta våra barn och trösta dem vid behov. Prata gärna med era barn om reglerna vid träning och varför reglerna finns där. Säkerheten gör vi aldrig avkall på och vi måste alla hjälpas åt. Målsman är ansvarig för sitt barn vid körning och hjälper dem att anpassa hastigheten snarare än att hetsa på.  

 

 

 

Förväntningar ledare:

 

Våra ledares uppgift är att lära våra barn grunderna i motocross, hur man hanterar motorcykeln på ett säkert sätt. Många av övningarna grundas i lek och är lika varandra detta för att man ska lära sig grunderna i motorcykel åkning riktigt. Våra ledares uppgift är inte att uppmana barnen att köra fortare utan lärandet ska vara roligt. Farten kommer när barnen känner sig trygga. Ledarens roll är även att i samråd med förälder placera barnen i rätt grupp detta grundas på storlek på cykel, kunskapsnivå och fart.

 

 

 

Ordningsregler crosskolan:

 

Kom i tid till upprop och inskrivning. Skulle ni mot all förmodan vara sena någon gång ta kontakt med tränaren innan ni ansluter. Ska ni lämna träningen tidigare vänligen meddela tränaren detta.

 

Ta med en gulflagga med ut på banan. Om någon kör omkull vid din post lämna den inte utan tillkalla hjälp om det behövs. Vid behov stanna barnen.

 

Kontrollera skydd och motorcykel innan körning.

 

Vid transport till samling på banan kör vi sakta och när vi kommit fram stannar vi på ett sådant sätt att vi inte står i vägen och väntar på ledare och flaggvakter.

 

Vårdnadshavare närvarar under träningen.   

 

Vi hjälper och bryr oss om varandra.

 

Tänk på att barnen inte visar trötthet på samma sätt utan vi som föräldrar måste se till att de vilar ordentligt mellan passen, dricker och äter. Körning på annan bana mellan passen är inte lämplig.

 

 

 

 

 

 

 

Crosskolans klasser:

 

Crosskolans klasser kan variera lite eftersom den beror på var barnen befinner sig och vilka grupper vi kan täcka upp med ledare. Oftast är det så att några föräldrar tar på sig ledaransvaret och de utbildas. Allt eftersom barnen blir äldre och kör snabbare följer föräldern/ ledaren med sitt barn upp i nästa grupp. Detta kräver ju att vi hela tiden hittar nya föräldrar som kan tänka sig att ställa upp som ledare.

 

Att vara ledare kräver inte att du är världsmästare på att åka motorcykel utan att du kan vara tillgänglig för barnen. Utbildningsmaterial finns i klubben och det finns många som kan hjälpa till med övningar. Är man intresserad av att hjälpa till eller att vara ledare kontakta någon av de befintliga så hjälper de er med vem man ska vända sig till. 

 

 

 

Nedan finner ni våra olika klasser i cross skolan. Åldern som står bskrivet är endast en vägledning för att veta vilken man ska anmäla sig till. För att barnen ska hamna i rätt grupp behövs en dialog mellan förälder och ledare. Ex  en snabb 7 åring kan köra i Guldhjälmarna och en ny 13 åring i Björnar.   

 

 

 

Rävarna (~0-5år)

 

Här kör du som är helt ny i motocross oavsett storlek på cross. Här lär vi oss att sitta och stå rätt, växla, bromsa, start och stopp. Minst bestämmer, är det olika storlekar på banan bestämmer minsta crossen hur körningen delas upp, tex 10-15 minuter var.

 

Storlek: alla + obligatorisk för samtliga småcyklar (pw50 typ)

 

Bana: Lilla

 

Förkunskaper: inga.

 

 

 

Vargar (~5-8år)

 

Du kan nu starta och stanna men behöver lite större utmaning. Det går fortfarande ganska lugnt och stilla. I denna grupp fortsätter vi att träna på rätt position på crossen, vi börjar träna på kurvteknik.

 

Storlek: 50cc (ktm/cobra) och 65cc

 

Bana: Mellan

 

Förkunskaper: Du kan starta och stanna samt växla.

 

 

 

Björnar (~7-11år)

 

Du börjar känna dig trygg i sadeln. Farten ökar och likaså utmaningarna. Vi tränar mycket kurvteknik, fart- och balansövningar och växlingsteknik.

 

Storlek: 50cc (ktm/cobra) och 65cc plus 85cc som inte är redo för stora banan.

 

Bana: Mellan

 

Förkunskaper: Koordination mellan växling och broms.

 

 

 

Guldhjälmar (utbildade~9-11år)

 

Nu är du redo för stora banan. Nu blir det mer fart och större hopp. Här blir det ännu viktigare att skapa kontroll över crossen och att ha rätt hållning.

 

Storlek: 65cc och 85cc

 

Bana: Stora

 

Förkunskaper: Du ska känna dig trygg med att växla, starta och bromsa. Du ska kunna resa och starta crossen själv. Du skall ha genomgått guldhjälmsutbildning.

 

 

 

 

 

Ungdom (12år -)

 

Nu börjar vi med mer detaljer och mer individanpassad träning. Vi tränar starter. Här går vi också igenom vad som är viktigt förutom själva körningen som kost och sömn. Vi ger också information om hur det fungerar på tävlingar.

 

Storlek: 85cc (nybörjare på 125cc med ledares tillåtelse)

 

Bana: Stora

 

Förkunskaper: Du skall vara trygg med all körning.

 

 

 

Tider & Datum:

 

Crosskolan är på torsdagar med start första torsdagen i september

 

Tiderna är upprop 17,00 ombytta och klara utanför stugan. Uppvärmning

 

Körning 17,30-18,00 &18,30-19,00

 

 

 

Höstens Guldhjälms utbildning planeras starta 2017-09-14.

 

Anmälan till This is a mailto link

 

 

 

 

 

Banor:

 

Stora banan: Denna bana delas med stora cyklar. Lämpar sig för de förare som åkt lite mer.

 

Mellan banan: Är ett övningsområde där de lite snabbare små håller till. Se skylt för indelning.

 

Lilla banan: Lämplig för de minsta och nybörjare. Stora cyklar kör inte samtidigt som små utan då delas träningstiden.

 

 

 

Personlig skyddsutrustning

 

Hjälm av rätt typ och storlek! En hjälm skall vara lite trång och får inte glappa.

 

Ryggskydd som har rätt storlek! För långt-knuffar upp hjälmen, för kort-dåligt skydd.

 

Crosstövlar med hela spännen.

 

Glasögon. Kolla så att de sluter tätt med hjälmen på!

 

Handskar, gärna ett par i reserv.

 

Crossbyxor

 

Långärmad tröja eller tunn jacka. Inga öppna jackor eller slängande halsdukar.

 

Bröst och axelskydd.

 

Nackskydd.

 

Knäskydd.

 

Armbågsskydd. Får inte sitta åt för hårt!

 

 

 

Avgift:

 

Crosskolan kostar 300kr/ säsong och i detta ingår Guldhjälmsutbildningen. 

 

 

Postadress:
Hisingens MK - Motorcykel och Snöskoter
Pl 2191
41746 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info